Flan à l’érable et à la cannelle

A decadent dessert that combines the rich creaminess of traditional egg custard with the delightful sweetness of New Brunswick maple syrup and the comforting warmth of cinnamon. The perfect fall finale.

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Qui est chef Meg?

Canadian chef Meg Tucker hosts Cook with Meg. She carefully designs her cooking classes and camps to help bring out people’s inner chefs and build confidence in them and their cooking skills. Meg has an enthusiastic attitude and always makes a day with her in the kitchen great. Learn more about Meg and her latest recipes at cookwithmeg.com

Série de recettes Producteurs d’œufs du Nouveau-Brunswick

Les Producteurs d’oeufs Nouveau-Brunswick représente 15 producteurs d’œufs de la province et leur famille, qui s’emploient à offrir, à l’échelle du Nouveau-Brunswick, des œufs frais de haute qualité produits localement, et à établir une industrie ovocole durable pour les générations futures.

At Excellence NB, we partnered with Egg Farmers of New Brunswick on a project called From Yolk to Table: Cook with Meg. Follow along each month as Chef Meg takes us through each step of a recipe while giving her tips to make sure yours turns out just like hers. These dishes are egg-focused, and we will give you ideas on which local ingredients you can buy to help support New Brunswick businesses.

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Aliments du Nouveau-Brunswick
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Flan à l’érable et à la cannelle

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Temps de préparation : 35 minutes
Temps de cuisson : 60 minutes
Total : 95 minutes
Servings: 6

Outils

• 6 small ramekins
• Plat de cuisson 9x13
• pinces

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Ingrédients

Flan

3 NB Eggs eggs
• 1  can evaporated milk
• 1 boîte de lait concentré sucré
1⁄2 cuillère à thé de cannelle Barbours
1 pincée de sel Bay of Fundy Sea Salt

Garniture à l’érable

• 6 cuillères à soupe de sirop d’érable Steeves Maples
1 pincée de sel Bay of Fundy Sea Salt

Marche à suivre

1. Preheat the oven to 350 F.

2. Dans un grand bol, ajouter tous les ingrédients du flan.

3. À l’aide d’un batteur électrique, battre à faible vitesse, puis à vitesse moyenne jusqu’à ce que tous les ingrédients soient un peu mousseux. Mettre ensuite le bol de côté jusqu’à ce que les bulles aient disparu.

4. Verser une cuillère à soupe de sirop d’érable dans chacun des 6 petits ramequins, puis les faire tourner jusqu’à ce que le sirop recouvre le fond et les parois. Sans perdre de temps, verser soigneusement le mélange d’œufs dans les ramequins jusqu’à ce qu’ils soient remplis aux trois quarts.

5. Gently place each ramekin into a 9×13 glass baking dish. Now we want to make a “water bath”. This is super simple, using a 2-4 cup measuring cup, add hot but not boiling tap water. In total you want to add about 4 cups.

6. Verser lentement et avec précaution l’eau chaude dans le plat de cuisson en verre jusqu’à ce qu’elle atteigne à peu près la moitié de la hauteur des ramequins.

7. Placer délicatement le plat de cuisson dans le four, en faisant attention que l’eau ne pénètre pas dans les ramequins.

8. Cuire au four à 350 F pendant environ 50 à 60 minutes. Vérifier la cuisson après à peu près 45 minutes. L’objectif est d’obtenir un flanc ferme, juste un peu tremblotant en son centre.

9. CAREFULLY take the pan out of the oven and using tongs, very carefully lift the custard dishes from the water bath, placing them on a cooling rack.

10. In about 10 minutes, using a sharp knife, slide the knife down the inside of the dish, and do a slow lap around, releasing the custard from the sides of the dish. Then when you are ready to serve, invert each custard cup upside down on a little plate, flipping quickly so the maple syrup pools underneath the custard. Bon appétit!

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